Wednesday, September 19, 2012

Jamnik

Kolega mi je spomladi omenil Jamnik kot eno izmed izletniških točk, ki jo zelo priporoča in sam tudi večkrat obišče.  Tam je že kar nekajkrat bil, a se kljub temu vrača, saj je pogled na cerkvico in razgled z grička na bližnje očake nepojmljivo lep. In sem rekla da se moram seveda prepričat na lastne oči.

Jamnik je majhna vasica nad Kropo na Gorenjskem. Paša za oči in magnet za obiskovalce je cerkvica Sv.Primoža, ki leži na koncu grebena.

Kljub temu, da nadmorska višina z dobrimi 800 m ni ne vem kaj, pa zagotovo zaseda prvo mesto med razglednimi točkami: po cesti iz Krope smo na Jamniku z avtom v parih minutah: cesta je sicer strma in ovinkasta, a asfaltirana, zato dostop ni problematičen.

Do cerkvice, ki deluje kot prelep okrasek že tako lepi naravi  pridemo po sprehajalni poti; stoji na koncu travnega pomola, pred njo pa se širi osrednja gorenjska ravnica, ki jo obdaja Storžič in njegovo pogorje: na levi Stol in na desni Kamniške alpe.

Motiv, ki smo mu priča, se pogosto pojavlja na koledarjih naših gora, na različnih predstavitvah Slovenije in na razglednicah.

Vasica sama stoji pod Jelovico, travnate površine okoli so izredno strme. Njihovi kozolci imajo zato frčalo, mostiček s strmine, da se v njej sploh lahko obdržijo. Jamnik je v času turških vpadov služil kot izjemno signalno kresišče, ki se ga je videlo po vsej Gorenjski. 

Malo pred Jamnikom je označba za kačasto smreko, kot osmi odkriti primerek tega mutanta v Sloveniji, zaščitena kot naravni spomenik. 



Ko se vzpenjate po cesti proti Jamniku, jo boste zagledali tik pod vrhom na desni strani, tik ob cesti. Zanimiva ta kačasta smreka, ni kaj!

Na strmih pobočjih tik pod cerkvico se prosto pasejo konji in krave, ki dajejo kraju nadvse  idilično podobo:


No comments: